Thursday 13 December 2012

BIM og præcision









Arkitektonisk design initierer en proces, hvor informationer opstår som skitseagtige ideer i en iterativ proces, og hvor der i et projektforløb opnår en stigende grad af præcision og konkretisering.

Dette kan være problematisk i relation til Building Information Modeling, specielt omkring ’I’et 'Information', som netop i denne kontekst er og skal være præcis, uanset om de er tænkt sådan, og uanset om det giver mening på det stade, man aktuelt befinder sig på i procesforløbet. Det betyder, at der kan opstå et forkert billede af præcisionen i et projekt, og det gør ikke processen mere overskuelig, at behovet for præcision måske først erkendes i forbindelse med den stigende konkretiseringsgrad, altså senere i projektet.

I 3D Bygningsmodellen implementeres der allerede i de første faser data fra mange kilder, interne firmadatabaser, leverandører og producenter, implementering af mange og ikke altid lige strukturerede data. 3D Modellen går fra en skitseagtig idefase til en konkretisering med informationer om geometri, placering, egenskaber og relationer, som er udtrykt, og også kan blive opfattet, som præcise og gældende værdier uden nødvendigvis at være det.






















Alle aktører i byggebranchen har på eet eller andet plan, en faglig forståelse for både projektprocessen og byggeprocessen, en samarbejdsform som også i forbindelse med 3D bygningsmodellering nødvendigvis også må respektere ikke formaliserede antagelser. Problemet er hvornår en ikke formaliseret antagelse bygger på reel og konkret viden, og hvornår den bygger på sædvane, formaliteter og reaktioner, der er relateret til traditionel projektopfattelse både i form, omfang og samarbejdsmetode.

Projektering i 3D med intelligente værktøjer har initieret nye og spændende værktøjer, nye arbejdsområder og nye samarbejdsformer, men det har også betydet, at den implicitte forståelse er blevet erstattet af en mere eksplicit opfattelse og fortolkning.

3D Bygningsmodellen indeholder på ethvert tidspunkt både tentative og konkrete informationer, med en stigende konkretiseringsgrad over tid. Den vil i alle faser bliver anvendt som grundlag for analyser og beregninger, pris, tid, energi og visualiseringer, og der vil i forbindelse hermed kommunikeres data, hvor ikke alle data er tænkt som valide data fra afsenderens side, men som af samarbejdspartneren kan blive opfattet som gældende information, der kan anvendes som grundlag for det videre projektarbejde.

Vi håndterer og kommunikerer således informationer af vidt forskellige validitet i en digitale verden, og det er derfor essentielt, at vi erkender behovet for at stille præcise krav til omfanget, kvaliteten, og definitionen af data, idet der kan være store krav til dataleverancer, både til validitet, præcision og definition. 






Facadepartierne er her vist som symboler i en enkel geometri med kun ramme og glas som grafiske elementer. Hovedgeometrien er fastlagt som præcis og valid geometri, men de øvrige dele af elementerne, karme, rammer og glas er alene repræsenteret ved en præcis, men ikke valid geometri.

No comments:

Post a Comment