Monday 23 December 2013

Indtjening i den kreative branche

I en artikel den 29. november 2013 i Politiken, Nedtur. De kreative har svært ved at tjene penge anføres det, at et fald i antallet af fuldtidsbeskæftigede arkitekter, fra 6.500 i 2008 til godt 5.000 i 2012 har betydet et fald i indtjeningen i den kreative branche.

Den kreative branche kan have svært ved at tjene penge, men faldet i antallet af beskæftigede siger ikke noget om indtjeningen. En effektiviseringen af produktionen efter krisen i 2008 og et skarpt fokus på kernekompetencerne, har betydet at flere tegnestuer trods et fald i medarbejderstaben, har kunnet øge deres indtjening på et marked, der har været, og stadig er, præget af lavvækst og høje omkostninger.

Et af landets førende og største arkitektfirmaer, Arkitema Architects, præsenterede et 2012 regnskab med et overskud 21.5 mill. kr.

Administrerende direktør og partner Peter Berg anfører, at fremgangen først og fremmest kan tilskrives medarbejderne, der har øget deres produktivitet markant. Endvidere peger Peter Berg på et målrettet internt arbejde med en effektivisering af alle arbejdsgange blandt andet ved, at firmaet har implementeret BIM, Building Information Modeling, således at der på alle opgaver arbejdes med 3D virtuelle modeller af bygningerne.

Denne tendens, som sammen med kravet om, at rådgiverne skal levere hurtigere og skal levere en række nye IKT-ydelser for et honorar, der er under pres, har betydet, at Arkitema Architect har en forventning om en betydelig lavere indtjening i 2013.

De nye digitale værktøjer stiller store krav både til virksomhedens ledelse og til de ansatte, krav om nye strategier, kompetencer og arbejdsprocesser og det er helt afgørende, at der rettes et politisk fokus på disse udfordringer, da det har stor betydning for regeringens vækstplan for det kreative Danmark.

Hvordan understøtter og implementerer man disse nye processer, der kræver en gennemgribende omstilling af en hel branche, ikke bare i Danmark, men også internationalt. Netværket BIM Aarhus afholdt i oktober 2013 Konferencen BIM United Kingdom, hvor indlægsholdere fra den britiske byggebranche fortalte om den digitale BIM udvikling i UK.

På konferencen BIM UK oplevede de 320 deltagere den stærke konsensus og det intensive engagement, der i UK forekommer at være etableret mellem byggeriets mange parter og den britiske regering.

Dette er desværre ikke tilfældet i Danmark. På trods af gode intentioner, og mange udviklingsprojekter, er det her ved indgangen til 2014 stadig ikke lykkedes at skabe det nødvendige og afgørende politiske og faglige ejerskab og konsensus omkring de nye digitale samarbejdsprocesser, og mange i bygge-branchen ser disse udviklingsprojekter som utilstrækkelige, uden faglig fokus, fortænkte og fragmen-terede.

Der er således et stort behov for at sætte ambitionerne for Digitaliseringen af Byggeriet ind i en større samfundsmæssig sammenhæng. Dette vil være helt nødvendigt for at kunne opfylde visionen om en kunstnerisk, teknologisk avanceret og bæredygtig udvikling baseret på en øget produktivitet og kvalitet i byggebranchen, en udvikling der, som i UK, har bred politisk opbakning, indsigt og bevågenhed.







No comments:

Post a Comment